Logo

Jadłospis

  

Dbamy o to, aby wyżywienie było zdrowe, smaczne i zgodne z normami fizjologicznymi organizmu przedszkolaka

Proponujemy trzy posiłki:

ŚNIADANIE I    -g.8.30    

ŚNIADANIE II  – g.11.30   

OBIAD – g.13.45

Poniedziałek 07.09.2020r.              

Śniadanie:  Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,dżem niskosłodzony/7/,płatki z mlekiem/1,7/,szynka z indyka,kiełki słonecznika,sałata,herbata z cytryną

II Śniadanie:   Zupa ogórkowa/7,9/,sałatka owocowa, rurki waflowe

Obiad:  Łazanki z mięsem/1/,kapusta biała gotowana,kompot owocowy,woda mineralna


Wtorek 08.09.2020r.                 

Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,pasta jajeczna/3,7/,polędwica sopocka,pomidory ze szczypiorkiem,kakao/7/,herbata ziołowa

II Śniadanie:   Krem dyniowo-marchwiowy/7,9/chałka z masłem/1,7/,śliwki

Obiad:  Sznycel wieprzowo-drobiowy z cebulką/1,3/,ziemniaki z koperkiem,sałata z sosem jogurtowym/7/,kompot owocowy,woda mineralna


Środa 09.09.2020r.                                      

Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,szynka wiejska,ser kanapkowy/7/,rzodkiewki,sałata,herbata zielona,kawa zbożowa z mlekiem/7/,

II Śniadanie:  Zupa jarzynowa z soczewicą/1,9/,jogurt z owocami/7/,chrupki kukurydziane  

Obiad:   Gulasz z warzywami,kasza jęczmienna,buraczki z jabłkiem na ciepło,kompot owocowy,woda mineralna


Czwartek 10.09.2020r.                           

Śniadanie:  Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,parówki berlinki na ciepło,ser żółty,ogórki zielone,kawa inka z mlekiem/7/herbata ziołowa

II Śniadanie:   Zupa fasolowa/7,9/,wafle ryżowe,banan

Obiad:  Jabłko w cieście naleśnikowym/1,3,7/,frużelina wiśniowa,surówka z selera z rodzynkami/7,9/, kompot owocowy,woda mineralna


Piątek 11.09.2020r.                            

Śniadanie:  Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,pasta z makreli z białym serem/4,7/,ser wędzony/7/,ogórki małosolne,kakao/7/herbata zielona

 II Śniadanie:  Zupa z zielonych warzyw/1,7,9/,bułka orkiszowa z masłem ziołowym/1,7/,papryka czerwona

Obiad:  Jajko sadzone/3/,ziemniaki z koperkiem,fasolka szparagowa gotowana,kompot owocowy,woda mineralna

Dopuszcza się drobne zmiany w jadłospisie. 

*Do słodzenia używamy miodu naturalnego i cukru trzcinowego

* Solimy solą potasową z morską ( norma do 3g)

* Woda mineralna podawana na życzenie dzieci

* Tabela z alergenami- przy jadłospisie. Liczby od numeru 1-14.

Jadłospis   sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Personel kuchni przedszkolnej uczestniczył w szkoleniu edukatorów żywieniowych ” ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY” – Narodowy program zdrowia na lata 2019-2022.

Stosujemy surowe wytyczne jeśli chodzi o dopuszczalną ilość w 100 gramach gotowych do spożycia produktów soli i cukru.Ziemniaki pochodzą z gospodarstwa ekologicznego.Wszystkie dania wykonywane są w kuchni.

 

SMACZNEGO!!!

ALERGENY ŻYWNOŚCI

Legenda

1.GLUTEN – zboża

2. SKORUPIAKI

3.JAJA

4.RYBY

5.ORZESZKI ZIEMNE

6. SOJA

7. LAKTOZA – mleko

8. ORZECHY

9. SELER

10. GORCZYCA

11. NASIONA SEZAMU

12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY- w stężeniu>10mg/kg

13. ŁUBIN

14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 według oświadczenia producenta.