Logo

Jadłospis

Dbamy o to, aby wyżywienie było zdrowe, smaczne i zgodne z normami fizjologicznymi organizmu przedszkolaka

Proponujemy trzy posiłki:

ŚNIADANIE I     -g.8.30    

ŚNIADANIE II   – g.11.30   

OBIAD             – g.13.30

 

Poniedziałek   07.10.2024r.           

Śniadanie:  Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,pasztet wiejski/1,7,10/,ser żółty/7/,ogórki kiszone,kawa inka na mleku/7/,herbata owocowa

II Śniadanie:    Kapuśniaczek z białej kapusty/1,9/,herbatniki bebe/1,7/,mus owocowy

Obiad:      Strogonow,pyzy,sałata z sosem włoskim i pestkami słonecznika,kompot owocowy/woda mineralna


Wtorek          08.10.2024r.       

Śniadanie:    Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,ser kanapkowy/7/,kiełbasa krakowska/1,7,10/,rzodkiewki,sałata,kakao/7/,herbata miętowa

II Śniadanie: Barszcz zabielany/1,7,9/,kanapka z żółtym serem/1,7/,jabłko

Obiad:   Kotlet mielony/1,3/,ziemniaki z koperkiem/7/,mizeria na jogurcie/7/,kompot owocowy/woda mineralna


Środa         09.10.2024r.                                 

Śniadanie:  Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,płatki z mlekiem/1,7/,szynka wiejska/1,7,10/powidła,papryka czerwona,herbata zielona

II Śniadanie:  Zupa szczawiowa z jajkiem/1,3,7,9/,serek waniliowy/7/,borówki

Obiad Fasolka po bretońsku/1,7/,kasza bulgur,brokuł gotowany,śliwka,kompot owocowy/woda mineralna


Czwartek     10.10.2024r.             

Śniadanie:  Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,pasta jajeczna ze szczypiorkiem/3,7/,szynka drobiowa/1,7,10/,pomidory,kawa zbożowa na mleku/7/,herbata ziołowa

II Śniadanie:    Zupa jarzynowa z kalarepą/1,7,9/,kisiel z sosem waniliowym/7/,banan

Obiad:  Carbonara/1,7/,makaron penne/1/,marchewka mini-gotowana,kalarepa, kompot owocowy/woda mineralna


Piątek          11.10.2024r.      WYCIECZKA                      

Śniadanie:   Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,szynka włoska/1,7,10/,ser ziołowy/7/,sałata,kiełki mix,kakao7/,herbata zielona z cytryną

 II Śniadanie:   Krem czosnkowo-chrzanowy z grzankami/1,7,9/,bułka mleczna z masłem i żółtym serem/1,7/,woda mineralna

Obiad:  Dorsz z serem/1,3,4/,ziemniaki puree/7/,surówka z kiszonej kapusty z marchewką,kompot owocowy/woda mineralna

ŚNIADANIE I-ok. 280-350KCAL ŚNIADANIE II-ok 300-350KCAL OBIAD- ok 300KCAL

Dopuszcza się drobne zmiany w jadłospisie. 

*Do słodzenia używamy miodu naturalnego i cukru trzcinowego

* Solimy solą potasową z morską ( norma do 3g)

* Woda mineralna podawana na życzenie dzieci

* Tabela z alergenami- przy jadłospisie. Liczby od numeru 1-14.

Jadłospis   sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Personel kuchni przedszkolnej uczestniczył w szkoleniu edukatorów żywieniowych ” ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY” – Narodowy program zdrowia na lata 2023-2025.

Stosujemy surowe wytyczne jeśli chodzi o dopuszczalną ilość w 100 gramach gotowych do spożycia produktów soli i cukru.Ziemniaki i jajka pochodzą z gospodarstwa ekologicznego.Produty do przygotowywania posiłków  w przedszkolnej kuchni dostarczają nam stali dostawcy którzy dbają również o bardzo wysoką jakość towaru.Wszystkie dania wykonywane są w kuchni z zachowaniem bardzo wysokich standardów higienicznych, smakowych i estetycznych a zioła których używamy sprawiają,że obiadek zje nawet największy niejadek.

SMACZNEGO!!!

ALERGENY ŻYWNOŚCI

Legenda

1.GLUTEN – zboża

2. SKORUPIAKI

3.JAJA

4.RYBY

5.ORZESZKI ZIEMNE

6. SOJA

7. LAKTOZA – mleko

8. ORZECHY

9. SELER

10. GORCZYCA

11. NASIONA SEZAMU

12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY- w stężeniu>10mg/kg

13. ŁUBIN

14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 według oświadczenia producenta.