Logo

Jadłospis

  

Dbamy o to, aby wyżywienie było zdrowe, smaczne i zgodne z normami fizjologicznymi organizmu przedszkolaka

Proponujemy trzy posiłki:

ŚNIADANIE I    -g.8.30    

ŚNIADANIE II  – g.11.30   

OBIAD – g.13.45

Poniedziałek 18.10.2021r.              

Śniadanie:   Pieczywo mieszane z masłem/1,7/, pasztet wiejski ,ser wędzony/7/,ogórki kiszone,kawa inka na mleku/7/,herbata zielona

II Śniadanie:    Zupa pomidorowa z ryżem/1,7,9/,bułka maślana z masłem i powidłami/1,7/,śliwki

Obiad:   Nuggetsy drobiowe w płatkach kukurydzianych/1,3,ziemniaki z koperkiem,surówka colesław/7/,,kompot owocowy/woda mineralna


Wtorek  19.10.2021r.                 

Śniadanie:  Pieczywo mieszane  z masłem/1,7/,kiełbaski na ciepło,ser kanapkowy/7/,papryka kolorowa, kakao/7/,herbata miętowa

II Śniadanie:   Kapuśniak z kiszonej kapusty/1,7,9/,krażki orkiszowe,banan

Obiad:   Sos meksykański/1,7/,pyzy,ogórki kiszone,  kompot owocowy/woda mineralna


Środa 20.10 .2021r.                                     

Śniadanie:  Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,owsianka z suszonymi owocami/7/,szynka z indyka,dżem niskosłodzony,ogórki zielone,herbata ziołowa

II Śniadanie:   Krem z buraków/1,7,9/,paluch francuski/1,7/,jabłko

Obiad:    Leczo warzywne/1,/,ryż paraboliczny,sałata w sosie winegretkompot owocowy/woda mineralna


Czwartek 21.10.2021r.                           

Śniadanie:   Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,smalec z fasoli,szynka weselna,pomidory ze szczypiorkiem,kawa zbożowa z mlekiem ,herbata ziołowa

II Śniadanie:    Zupa gulaszowa z zacierka/1,7,9/,herbatniki bebe,mus owocowy

Obiad:  Kluski serowe/1,3,7/,sos owocowy,surówka z selera z żurawina, kompot z  owoców mieszanych/woda mineralna


Piątek 22.10.2021r.                            

Śniadanie:   Pieczywo mieszane z masłem/1,7/, pasta z makreli z białym serem/4,7/,ser żółty/7/,rzodkiewki,sałata,kakao/7/,herbata zielona

 II Śniadanie:   Zupa jarzynowa  z brukselka/1,7,9/,galaretka z owocem,sos waniliowy/7/,gruszka

Obiad:   Jajko w sosie koperkowym/3,7/,ziemniaki,marchewka gotowana -mini, kompot z owoców mieszanych/woda mineralna

Dopuszcza się drobne zmiany w jadłospisie. 

*Do słodzenia używamy miodu naturalnego i cukru trzcinowego

* Solimy solą potasową z morską ( norma do 3g)

* Woda mineralna podawana na życzenie dzieci

* Tabela z alergenami- przy jadłospisie. Liczby od numeru 1-14.

Jadłospis   sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Personel kuchni przedszkolnej uczestniczył w szkoleniu edukatorów żywieniowych ” ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY” – Narodowy program zdrowia na lata 2019-2022.

Stosujemy surowe wytyczne jeśli chodzi o dopuszczalną ilość w 100 gramach gotowych do spożycia produktów soli i cukru.Ziemniaki pochodzą z gospodarstwa ekologicznego.Wszystkie dania wykonywane są w kuchni.

 

SMACZNEGO!!!

ALERGENY ŻYWNOŚCI

Legenda

1.GLUTEN – zboża

2. SKORUPIAKI

3.JAJA

4.RYBY

5.ORZESZKI ZIEMNE

6. SOJA

7. LAKTOZA – mleko

8. ORZECHY

9. SELER

10. GORCZYCA

11. NASIONA SEZAMU

12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY- w stężeniu>10mg/kg

13. ŁUBIN

14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 według oświadczenia producenta.