Logo

Jadłospis

  

Dbamy o to, aby wyżywienie było zdrowe, smaczne i zgodne z normami fizjologicznymi organizmu przedszkolaka

Proponujemy trzy posiłki:

ŚNIADANIE I    -g.8.30    

ŚNIADANIE II  – g.11.30   

OBIAD – g.13.45

Poniedziałek 17.02.2020r.              

Śniadanie:  Pieczywo mieszane z masłem/1,7/, ser kanapkowy/7/, szynka włoska, ogórki kiszone, kawa inka z mlekiem/7/, herbata owocowa

II Śniadanie: Krem marchwiowo-dyniowy z pomarańczą i grzankami/1,7/, jogurt owocowy/7/, melon

Obiad: Sos myśliwski/1/, pyzy, surówka z kapusty pekińskiej z pomidorami, kompot owocowy/woda mineralna 


Wtorek 18.02.2020r.                 

Śniadanie:   Pieczywo mieszane z masłem/1,7/, płatki z mlekiem/7/, ser żółty/7/, dżem niskosłodzony, papryka czerwona, herbata miętowa

II Śniadanie:   Zupa ogórkowa/7,9/, sałatka owocowa, chrupki kukurydziane

Obiad:  Sznycel z cebulką/1,3/, ziemniaki z koperkiem, sałata z jogurtem/7/, kompot owocowy/woda mineralna


Środa 19.02.2020r.                                      

Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem/1,7/, parówki cielęce na ciepło, ser wędzony/7/, ogórki zielone, kawa inka na mleku/7/,herbata zielona

II Śniadanie:   Zupa gulaszowa z zacierką/1,7,9/, budyń czekoladowy/7/, banan

Obiad:   Jabłko w cieście naleśnikowym/1,3,7/, surówka z selera z żurawiną, kompot owocowy/woda mineralna


Czwartek 20.02.2020r.                           

Śniadanie:  Pieczywo mieszane z masłem/1,7/, pasta z wędlin mieszanych/7/, mozarella z oliwą z oliwek/7/, pomidory ze szczypiorkiem, kakao/7/, herbata ziołowa

II Śniadanie:   Zupa jarzynowa z fasolką szparagową/7,9/, pączek z marmoladą/1,3/, kiwi

Obiad:  Filet drobiowy w sosie curry/1,7/, ryż paraboliczny, brokuł gotowany, kompot z owoców  mieszanym/woda mineralna


Piątek 21.02.2020r.                            

Śniadanie:  Pieczywo mieszane z masłem/1,7/, jajko gotowane/3/, sos jogurtowy z chrzanem/7/, szynka drobiowa, sałata, rzodkiewki, kawa z mlekiem/7/, herbata zielona

 II Śniadanie:  Zupa porowo-ziemniaczana z boczkiem wędzonym/1,7,9/, herbatniki bebe/1/, mandarynka

Obiad:  Burgery rybne/1,3,4/, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, kompot z owoców mieszanych/woda mineralna  

Dopuszcza się drobne zmiany w jadłospisie. 

*Do słodzenia używamy miodu naturalnego i cukru trzcinowego

* Solimy solą potasową z morską ( norma do 3g)

* Woda mineralna podawana na życzenie dzieci

* Tabela z alergenami- przy jadłospisie. Liczby od numeru 1-14.

Jadłospis   sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Personel kuchni przedszkolnej uczestniczył w szkoleniu edukatorów żywieniowych ” ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY” – Narodowy program zdrowia na lata 2016-2020.

Stosujemy surowe wytyczne jeśli chodzi o dopuszczalną ilość w 100 gramach gotowych do spożycia produktów soli i cukru.Ziemniaki pochodzą z gospodarstwa ekologicznego.Wszystkie dania wykonywane są w kuchni.

 

SMACZNEGO!!!

ALERGENY ŻYWNOŚCI

Legenda

1.GLUTEN – zboża

2. SKORUPIAKI

3.JAJA

4.RYBY

5.ORZESZKI ZIEMNE

6. SOJA

7. LAKTOZA – mleko

8. ORZECHY

9. SELER

10. GORCZYCA

11. NASIONA SEZAMU

12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY- w stężeniu>10mg/kg

13. ŁUBIN

14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 według oświadczenia producenta.