Logo

Jadłospis

  

Dbamy o to, aby wyżywienie było zdrowe, smaczne i zgodne z normami fizjologicznymi organizmu przedszkolaka

Proponujemy trzy posiłki:

ŚNIADANIE I    -g.8.30    

ŚNIADANIE II  – g.11.30   

OBIAD – g.13.45

Poniedziałek 23.09.2019r.              

Śniadanie:   Pieczywo mieszane z masłem/1,7/, polędwica sopocka, ser ziołowy/7/, ogórki kiszone, kawa inka z mlekiem/7/, herbata owocowa 

II Śniadanie:   Zupa szczawiowa z jajkiem/1,3,7,9/, kanapka z wędliną/1,7/, papryka kolorowa

Obiad:  Gołąbki w sosie pomidorowym/1,3/, ziemniaki z koperkiem, brokuł gotowany, kompot z owoców mieszanych/woda mineralna


Wtorek 24.09.2019r.                 

Śniadanie:   Pieczywo mieszane z masłem/1,7/, owsianka z bakaliami/1,7/, szynka z indyka, dżem niskosłodzony, rzodkiewki, sałata , herbata miętowa 

II Śniadanie:   Zupa gulaszowa/1,7,9/, deser serowy z truskawkami i nasionami chia/7/, biszkopty 

Obiad:  Sos szpinakowo-serowy z salami/1,7/, makaron kolorowy, surówka colesław/7,9/,, kompot z owoców mieszanych/woda mineralna


Środa 25.09.2019r.                                      

Śniadanie:   Pieczywo mieszane z masłem/1,7/, kiełbaski śląskie na ciepło, ser żółty/7/, papryka czerwona, kakao/7/, herbata zielona

II Śniadanie:   Zupa pomidorowa/1,7,9/, jogurt owocowy/7/, wafle ryżowe, śliwki 

Obiad:  Filet drobiowy w sosie curry/1,7/, ryż jaśminowy, marchewka gotowana, kompot owocowy/ woda mineralna


Czwartek 26.09.2019r.                           

Śniadanie:  Pieczywo mieszane z masłem/1,7/, makrela w pomidorach/4/, ser kanapkowy/7/, ogórki zielone, kakao/7/, herbata ziołowa

II Śniadanie:  Kalafiorowa z zacierką/1,9/, rogalik mleczny z miodem/1,7/, gruszka

Obiad:  Pieczeń ze schabu w sosie własnym/1/, pyzy/1/, kapusta modra na ciepło, kompot z owoców mieszanych/woda mineralna


Piątek 27.09.2019r.                             

Śniadanie:  Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,pasta z wędlin z papryką/7/, szynka wiejska, pomidory ze szczypiorkiem, kawa z mlekiem/7/, herbata zielona

 II Śniadanie:  Zupa jarzynowa na mięsie z fasolką szparagową/7,9/, banan

Obiad:  Naleśniki/1,3,7/, sos serowo-wiśniowy/7/, surówka z marchewki z ananasem, kompot z owoców mieszanych/woda mineralna 

Dopuszcza się drobne zmiany w jadłospisie. 

*Do słodzenia używamy miodu naturalnego i cukru trzcinowego

* Solimy solą potasową z morską ( norma do 3g)

* Woda mineralna podawana na życzenie dzieci

* Tabela z alergenami- przy jadłospisie. Liczby od numeru 1-14.

Jadłospis  sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Personel kuchni przedszkolnej uczestniczył w szkoleniu edukatorów żywieniowych ” ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY” – Narodowy program zdrowia na lata 2016-2020.

Stosujemy surowe wytyczne jeśli chodzi o dopuszczalną ilość w 100 gramach gotowych do spożycia produktów soli i cukru.Ziemniaki pochodzą z gospodarstwa ekologicznego.Wszystkie dania wykonywane są w kuchni.

 

SMACZNEGO!!!

ALERGENY ŻYWNOŚCI

Legenda

1.GLUTEN – zboża

2. SKORUPIAKI

3.JAJA

4.RYBY

5.ORZESZKI ZIEMNE

6. SOJA

7. LAKTOZA – mleko

8. ORZECHY

9. SELER

10. GORCZYCA

11. NASIONA SEZAMU

12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY- w stężeniu>10mg/kg

13. ŁUBIN

14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 według oświadczenia producenta.