Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,pasztet wiejski/1,7,10/,ser żółty/7/,ogórki kiszone,kawa inka na mleku/7/,herbata owocowa
II Śniadanie: Kapuśniaczek z białej kapusty/1,9/,herbatniki bebe/1,7/,mus owocowy
Obiad: Strogonow,pyzy,sałata z sosem włoskim i pestkami słonecznika,kompot owocowy/woda mineralna
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,ser kanapkowy/7/,kiełbasa krakowska/1,7,10/,rzodkiewki,sałata,kakao/7/,herbata miętowa
II Śniadanie: Barszcz zabielany/1,7,9/,kanapka z żółtym serem/1,7/,jabłko
Obiad: Kotlet mielony/1,3/,ziemniaki z koperkiem/7/,mizeria na jogurcie/7/,kompot owocowy/woda mineralna
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,płatki z mlekiem/1,7/,szynka wiejska/1,7,10/powidła,papryka czerwona,herbata zielona
II Śniadanie: Zupa szczawiowa z jajkiem/1,3,7,9/,serek waniliowy/7/,borówki
Obiad: Fasolka po bretońsku/1,7/,kasza bulgur,brokuł gotowany,śliwka,kompot owocowy/woda mineralna
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,pasta jajeczna ze szczypiorkiem/3,7/,szynka drobiowa/1,7,10/,pomidory,kawa zbożowa na mleku/7/,herbata ziołowa
II Śniadanie: Zupa jarzynowa z kalarepą/1,7,9/,kisiel z sosem waniliowym/7/,banan
Obiad: Carbonara/1,7/,makaron penne/1/,marchewka mini-gotowana,kalarepa, kompot owocowy/woda mineralna
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,szynka włoska/1,7,10/,ser ziołowy/7/,sałata,kiełki mix,kakao7/,herbata zielona z cytryną
II Śniadanie: Krem czosnkowo-chrzanowy z grzankami/1,7,9/,bułka mleczna z masłem i żółtym serem/1,7/,woda mineralna
Obiad: Dorsz z serem/1,3,4/,ziemniaki puree/7/,surówka z kiszonej kapusty z marchewką,kompot owocowy/woda mineralna
ŚNIADANIE I-ok. 280-350KCAL ŚNIADANIE II-ok 300-350KCAL OBIAD- ok 300KCAL
Dopuszcza się drobne zmiany w jadłospisie.
*Do słodzenia używamy miodu naturalnego i cukru trzcinowego
* Solimy solą potasową z morską ( norma do 3g)
* Woda mineralna podawana na życzenie dzieci
* Tabela z alergenami- przy jadłospisie. Liczby od numeru 1-14.
Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Personel kuchni przedszkolnej uczestniczył w szkoleniu edukatorów żywieniowych ” ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY” – Narodowy program zdrowia na lata 2023-2025.
Stosujemy surowe wytyczne jeśli chodzi o dopuszczalną ilość w 100 gramach gotowych do spożycia produktów soli i cukru.Ziemniaki i jajka pochodzą z gospodarstwa ekologicznego.Produty do przygotowywania posiłków w przedszkolnej kuchni dostarczają nam stali dostawcy którzy dbają również o bardzo wysoką jakość towaru.Wszystkie dania wykonywane są w kuchni z zachowaniem bardzo wysokich standardów higienicznych, smakowych i estetycznych a zioła których używamy sprawiają,że obiadek zje nawet największy niejadek.
ALERGENY ŻYWNOŚCI
Legenda
1.GLUTEN – zboża
2. SKORUPIAKI
3.JAJA
4.RYBY
5.ORZESZKI ZIEMNE
6. SOJA
7. LAKTOZA – mleko
8. ORZECHY
9. SELER
10. GORCZYCA
11. NASIONA SEZAMU
12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY- w stężeniu>10mg/kg
13. ŁUBIN
14. MIĘCZAKI
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 według oświadczenia producenta.