Logo

Jadłospis

  

Dbamy o to, aby wyżywienie było zdrowe, smaczne i zgodne z normami fizjologicznymi organizmu przedszkolaka

Proponujemy trzy posiłki:

ŚNIADANIE I    -g.8.30    

ŚNIADANIE II  – g.11.30   

OBIAD – g.13.45

Poniedziałek 30.11.2020r.              

Śniadanie:  Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,pasztet wiejski,ser żółty/7/,ogórki kiszone,kawa inka na mleku/7/,herbata z cytryną

II Śniadanie:   Zupa jarzynowa z fasolką szparagową/1,7,9/,pączuś z marmoladką/1,3/,jabłko

Obiad:  Gulasz z warzywami,kasza bulgur,marchewka gotowana,kompot owocowy,woda mineralna


Wtorek 01.12.2020r.                 

Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,ser biały z rzodkiewką/7/,szynka staropolska,papryka czerwona,kakao/7/,herbata ziołowa

II Śniadanie:   Krem brokułowy/7,9/,hot-dog/1/,melon

Obiad:  Pierogi z serem/1,7/,sos waniliowy/7/,sałatka owocowa,kompot owocowy,woda mineralna


Środa 02.12.2020r.                                     

Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem,pasta z tuńczyka z suszonymi pomidorami/4,7/,ser wędzony/7/,ogórki zielone,kawa inka z mlekiem/7/,herbata ziołowa

II Śniadanie:  Kapuśniaczek z kiszonej kapusty/7,9/,wafle ryżowe,kiwi

Obiad: Szaszłyk drobiowy,ryż paraboliczny,mix sałat z oliwkami,kompot owocowy,woda mineralna  


Czwartek 03.12.2020r.                           

Śniadanie:  Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,płatki z mlekiem/1,7/,schab pieczony z czosnkiem,dżem niskosłodzony,pomidory,herbata ziołowa

II Śniadanie:   Zupa cebulowa/7,9/,grzanka z żółtym serem/1,7/,mandarynka

Obiad:  Sos meksykański,pyzy,sałatka z ogórka kiszonego , kompot owocowy,woda mineralna


Piątek 04.12.2020r.                            

Śniadanie:  Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,jajecznica ze szczypiorkiem/3,7/,szynka drobiowa,rzodkiewki,sałata,kawa zbożowa z mlekiem/7/,herbata zielona

 II Śniadanie:  Rosół z makaronem/1,9/,ciastka owsiane,banan

Obiad:  Dorsz zapiekany z serem/1,4,7/,ziemniaki purre,surówka z kapusty kiszonej z marchewką,kompot owocowy,woda mineralna

Dopuszcza się drobne zmiany w jadłospisie. 

*Do słodzenia używamy miodu naturalnego i cukru trzcinowego

* Solimy solą potasową z morską ( norma do 3g)

* Woda mineralna podawana na życzenie dzieci

* Tabela z alergenami- przy jadłospisie. Liczby od numeru 1-14.

Jadłospis   sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Personel kuchni przedszkolnej uczestniczył w szkoleniu edukatorów żywieniowych ” ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY” – Narodowy program zdrowia na lata 2019-2022.

Stosujemy surowe wytyczne jeśli chodzi o dopuszczalną ilość w 100 gramach gotowych do spożycia produktów soli i cukru.Ziemniaki pochodzą z gospodarstwa ekologicznego.Wszystkie dania wykonywane są w kuchni.

 

SMACZNEGO!!!

ALERGENY ŻYWNOŚCI

Legenda

1.GLUTEN – zboża

2. SKORUPIAKI

3.JAJA

4.RYBY

5.ORZESZKI ZIEMNE

6. SOJA

7. LAKTOZA – mleko

8. ORZECHY

9. SELER

10. GORCZYCA

11. NASIONA SEZAMU

12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY- w stężeniu>10mg/kg

13. ŁUBIN

14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 według oświadczenia producenta.