Logo

Jadłospis

  

Dbamy o to, aby wyżywienie było zdrowe, smaczne i zgodne z normami fizjologicznymi organizmu przedszkolaka

Proponujemy trzy posiłki:

ŚNIADANIE I    -g.8.30    

ŚNIADANIE II  – g.11.30   

OBIAD – g.13.45

Poniedziałek 17.08.2020r.              

Śniadanie:  Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,parówki cielęce na ciepło,ser żółty/7/,ogórki małosolne,kawa inka z mlekiem/7/,herbata owocowa

II Śniadanie:   Zupa pomidorowa z makaronem/1,7/,budyń śmietankowy z malinami/1,7/, morele

Obiad:  Szare kluski z boczkiem wędzonym/1,3/,kapusta kiszona gotowana,kompot owocowy,woda mineralna


Wtorek 18.08.2020r.                 

Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,owsianka z bakaliami/7/,szynka wiejska,papryka czerwona,herbata miętowa  

II Śniadanie:   Zupa jarzynowa z kalarepą/7,9/,ciastka owsiane,banan 

Obiad:  Sos boloński z zielonym groszkiem,makaron kolorowy,ogórki małosolne,kompot owocowy,woda mineralna


Środa 19.08.2020r.                                      

Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,ser biały z rzodkiewką/7/,polędwica sopocka,ogórki zielone,sałata,herbata ziołowa,kawa zbożowa z mlekiem/7/,

II Śniadanie: Krem z zielonych warzyw z grzankami/1,7,9/,rogalik z masłem/1,7/,śliwki    

Obiad:   Kotlet schabowy/1,3/,ziemniaki z koperkiem,surówka z białej kapusty z kukurydzą/7/,kompot owocowy,woda mineralna


Czwartek 20.08.2020r.                           

Śniadanie:  Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,jajecznica ze szczypiorkiem/3/,kiełbasa krakowska,pomidory,herbata ziołowa

II Śniadanie:   Rosół z lanymi kluskami/1,9/,paluch serowy/1,7/,arbuz  

Obiad:  Potrawka z kurczaka/1,7/,ryż paraboliczny,marchewka z groszkiem gotowana, kompot owocowy,woda mineralna


Piątek 21.08.2020r.                            

Śniadanie:  Pieczywo mieszane z masłem/1,7/,pasta z makreli/4,7/,szynka z indyka,ogórki zielone,kawa zbożowa na mleku/7/,herbata z pokrzywy

 II Śniadanie:  Grochówka/7,9/,jogurt owocowy/7/,wafle ryżowe,jabłko

Obiad:  Pierogi leniwe/1,3,7/,sos wiśniowy,surówka z marchewki z anansem,kompot owocowy,woda mineralna

Dopuszcza się drobne zmiany w jadłospisie. 

*Do słodzenia używamy miodu naturalnego i cukru trzcinowego

* Solimy solą potasową z morską ( norma do 3g)

* Woda mineralna podawana na życzenie dzieci

* Tabela z alergenami- przy jadłospisie. Liczby od numeru 1-14.

Jadłospis   sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Personel kuchni przedszkolnej uczestniczył w szkoleniu edukatorów żywieniowych ” ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY” – Narodowy program zdrowia na lata 2019-2022.

Stosujemy surowe wytyczne jeśli chodzi o dopuszczalną ilość w 100 gramach gotowych do spożycia produktów soli i cukru.Ziemniaki pochodzą z gospodarstwa ekologicznego.Wszystkie dania wykonywane są w kuchni.

 

SMACZNEGO!!!

ALERGENY ŻYWNOŚCI

Legenda

1.GLUTEN – zboża

2. SKORUPIAKI

3.JAJA

4.RYBY

5.ORZESZKI ZIEMNE

6. SOJA

7. LAKTOZA – mleko

8. ORZECHY

9. SELER

10. GORCZYCA

11. NASIONA SEZAMU

12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY- w stężeniu>10mg/kg

13. ŁUBIN

14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 według oświadczenia producenta.